Orijinalini görmek için tıklayınız : discuslarda çift elde etme yöntemleri
Enis Pekel
06-03-2008, 20:48
Değerli dostlar biliyorsunuz discus grupları arasında çiftlerin oluşturulması oldukça karmaşık bir konu.Kimi zaman bir araya getirilen 6 lı ve daha fazla discus grubu arasından bile kolay kolay çift çıkmıyor.Ben kendi adıma, kısa süreliğine su sıcaklığının düşürülmesi,2 dişi discusun bir erkeğin yanına atılarak kıskandrılma yöntemiyle eşleşmenin tetiklenmesi,yavrudan itibaren beraber büyüterek eş çıkma ihtimalinin kuvvetlendirilmesi gibi çeşitli uygulamalar biliyorum.Sizlerinde bu konuda görüşlerinizi öğrenmek için bu başlığı açtım.Özellikle çift oluşturmak için tetikleyici bir beslenme diyeti olabilirmi yada su parametrelerinin üreme üzerinde nasıl etkileri olabilir.Tartışmaya değerli görüşlerinizile katılırsanız çok sevinirim saygılarımla.
Enis hocam güzel bir başlık,teşekkür ederiz.
Discus balıkları da her canlı gibi üreme yaşına geldiğinde,her hangi bir sağlık sorunu ve anormal su şartları olmadığı suretce üreme isteği göstercektir.
Discuslarda eş elde etmenin en iyi yöntemlerinden biri,juvenil boy(4-5 aylık ) 10-12 discusu bir araya koyarak,protein ağırlıklı sağlıklı bir besleme ve günlük su değişimleri ile,üreme yaşına taşımaktır.Genelde 10. aydan itibaren kurlaşmalar görülürken,1 yaşına gelmesi ile birlikte üreme başlamaktadır.Bu şekilde bir araya getirilen disculardan 2 veya 3 çift elde etmek mümkün olacaktır.
Bunun dışında erişkin discusları da bir araya getirerek,deneme yanılma yoluyla eşler elde edilebilir.Fakat burda en büyük sorun, eşler arası uyumsuzluk ve kavgalardır.Ayrıca eşler üzerinde ki bakteri florası da,bazen eşlerde hastalık oluşturabilmektedir.
Erişkin boya gelmiş bir discusun ürememesinde en büyük etken ,gelişim döneminde maruz kaldığı ilaçlar ve hormonlardır.Bunlar genelde discusun kısırlaşmasına neden olmaktadır.Özellikle yurtdışından gelen bazı discuslarda,erken renklenme adına hormon verilmekte.Hormona maruz kalan balıklarda yüksek oranda kısırlık oluşmaktadır.
Ayrıca diğer bir ürememe etkeni ise,discusun bulunduğu suyun ısı,ph,ms değeri gibi unsurlardır.Discus üretimi ile ilgilenen arakadaşlarımız zaten bu degerlere dikkat ediyordur
Enis hocam,discus eşlerinde üreme döneminde ki beslenme,ayrı bir başlık adında tartışma daha verimli olacaktır.Saygılar
aliosmanfelek
07-03-2008, 10:40
Discus eşleştirmedeki en büyük taktiklerim şunlardır ;
Grup olarak alınan yavrularda yada yavru boyundaki farklı türlerde anaç boyuna ulaştığını anladığım dönem hemen ortam değişikliğiyle birlikte su sıcaklığını yükseltip düşürürüm. Ortam değişkeninden kasıt başka bir akvaryum geniş bir akvaryum. Ayrıca hepsini aynı ortama toplamak değil 5 er li gruplara bölmek ve aralarına yabancı balıklar atmak.
Bununla birlikte imkanlar dahilinde anaç yetiştirdiğimiz yavruların yarısını birbirini görmedikleri bir düzenekte büyütüp sonradan anaç dönemlerinde bir araya getirmek ama kalabalık guruplar halinde değil.
Diğer bir yöntem 20 adet anaç balığınız ve kardeş balığınız var. Yer sorunumuz var ve bölme yapamıyoruz. O zaman bir adet eş tutmuş ve bu balıkların görmediği farklı bir çifti bu grubun aralarına atmak. Grup sayısı fazla ve kalabalık ise ortam eş tutma potansiyeli sıfır noktasına kadar düşer.
Eş tutupta üremeye ara veren balıklar da ,
Balık sağlığını kontrol ederim ve sağlığında bir problem olmadığını anlarsam balıklara yüksek proteinli yem vererek sıcaklıkla sürekli oynarım. Sıcaklıkla oynamadan kasıt. 28 ile 31 derece arasında gidip gelmek.
Yine çiftlere üretim tankı değişikliği yapmak da üremede bazen tetikleyici olabiliyor. Psikolojileri ilginç canlılar. Ufak bir değişken bile üremede rol oynuyor.
Ufukİnan
07-03-2008, 11:07
Yine çiftlere üretim tankı değişikliği yapmak da üremede bazen tetikleyici olabiliyor. Psikolojileri ilginç canlılar. Ufak bir değişken bile üremede rol oynuyor.
Bu tezinize katılıyorum üretim tankı değişikliğinde balıklar kondisyon olarak uygunsa ya aynı gün yada 1-2 gün içinde yumurta diziyorlar.
Vedat Yılmaz
07-03-2008, 11:10
Gruplar halinde tutulan ve taa küçük yaştan beri bir arada duran balıklarınız yaşlarını tamamladıkları dönemlerde su ısısıs ve yem oranını doğru orantılı olarak düşürüp daha sonra yükseltmek (kıştan yaz mevsimine geçiş dönemi gibi ayrıca su değişimlerinide bunu göz önünde tutarak ilave ederim) ve yemlerde balıklar için özel olarak hazırlanıp satılan vitaminler kullanmak onları eş tutmaya yönlendiriyor.
Ben balıkların mümkün mertebe yaş itibariyle geç eş tutmalarından yanayım.En azından 1,5 yaşlarının dolması taraftarıyım.Böylelikle yumurtlamaya başlayan balıklarınızdan, çok daha yüksek verim alabilirsiniz.
Enis Pekel
07-03-2008, 19:24
Arkadaşlar gerçekten çok bilgilendirici yorumlar.Kendi adıma çok yararlandım.Teşekkür ederim
Arkadaşlar balıklara eş tutturma yöntemlerine katılıyorum. Ama ben bu konuda hiç zorluk çekmeden balıklardan yavru alabilmekteyim.
aliosmanfelek
10-03-2008, 09:39
Arkadaşlar balıklara eş tutturma yöntemlerine katılıyorum. Ama ben bu konuda hiç zorluk çekmeden balıklardan yavru alabilmekteyim.
Hasan abi seni tenzih ederiz. :):):D
fma55discus
10-03-2008, 10:05
Hasan abi şu özel sırlarını bizlerede açıklada bak aliosmanın aklına kötü kötü şeyler gelmiş :):)
Selamlar . Ali bu işte sen daha ilerlerdesin ama gerçekten söylüyorum. Hiç zorluklarla karşılaşmadan eş çıkarıp yavru aldığım balıklar oldu şu andada var. Mesela elimde red white scarlette çifti vardı bunlardan yavru aldım. Yavruları Anne, Babanın yanlarından aldıktan sonra red white erkeği dişinin yanından alıp leopar sneskin erkeği yani erkekmiş yanılmamışım scarlet dişinin yanına attım. 4 gün sonra yumurta yaptılar su değerleri pek iyi olmasada 35-40 kadar yavru aldım. Yani işte arkadaşlar hiçbir püf noktası yok. Sadece su değerleri püf noktası oluyor. Öyle değilmi Ali haksızmıyım.
Ufukİnan
11-03-2008, 16:52
Hasan bey, o zaman tüm balıklarınızın fotoğraflarını bekliyoruz. :)
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=90 Ufuk Bey burada büyümüş yavruların bir kaçı var. http://img221.imageshack.us/img221/4111/img0199gh7.th.jpg (http://img221.imageshack.us/my.php?image=img0199gh7.jpg) Bunlarda yavruları olan çift. Fotoraf çekmede biraz idman yapmam gerekiyor daha sonra yeni fotolar eklerim.
Önce merhaba
Ben akvaryuma daha 2-3 cm balıklar aldım red-whıte ve red-map büyüttüm sonra arlarına 4 tane anaç balık attım.Bazıları öldü bazılarını sattım.Şimdi elimde sadece 3 tane balık var 1 red-map 11 cm red-whıte 9-10 cm ve red-whıte 13-14 cm.Cama cam akvaryumda.Bunların anası ve babası sehir suyuna yakın bir suda dogum yapmış.Sizce ben dinlendirilmiş suda yavru alabilir miyim?Bu boylar yavru almaya uygun yoksa daha küçükler mi?
Aqua_discus
22-03-2010, 10:33
Ercan bey merhaba,
Balıklarınızın önce ana tankta eş tutup bir kaç kez yumurta dökmesini bekleyin. Böylelikle elde ettiğiniz çiftler biraz tecrübe kazanacaktır.
Eğer balıklarınızın anne ve babası şebeke suyuna yakın değerlerde üremelerini gerçekleştirmiş ise büyük ihtimal sizinkilerde aynı şartlarda üreyebilirler.
Enis Pekel
22-03-2010, 12:05
büyüklük küçüklük sadece balığın boyutlarıyla ilgili değildir:önemli olan balığın üreme için yeterli olgunluğa ulaşması.bana göre şehir suyunda yavru almanız tesadüf olur.Uygun su şartlarının sağlanması gerekir.Balıklarınız erginleşmişse denemelere başlayabilirsiniz.
Aqua_discus
22-03-2010, 12:14
Enis bey şu anda Ankara'da şebeke suları genelinde 7.0-7.2 ph 200-250 ms civarında seyrediyor. Anne ve baba eğer buna yakın su parametrelerinde üreyebildiyse yavrularda bu değerlerde üreyebilir bence, çok ta tesadüfe uğrayacağını sanmıyorum.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.