PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Artemia yı büyütmek?

burakaksu93
17-08-2008, 15:49
Arkadaşlar artemiayı 10 cmlik discuslarıma vermeyi düşündüm,sera artemia aldım ve yumurtalardan çıktılar geziyorlar,şuanda çok küçükler,discuslarıma verebilmek için en azından 1 1.5 cm olmaları lazım,nasıl besleyeceğim ve büyüteceğim bunları?

alpi14
17-08-2008, 21:59
Burak bey ; beslenme ve yemler bölümünde sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.

thisisdiscus
18-08-2008, 16:06
Başka bir forumda artemiaları büyüten hatta üreten biri var. Eğer forum yöneticileri izin verirse linki verebilirim.
Şu şekilde oluyor: 5 litrelik şişede dinlendirilmiş çeşme suyunu güneşte yosunlandırıyoruz. ve litre başına 49gram tuz ekliyoruz.Su kesinlikle nitratsız olacak. Çıkardığımız artemiaları bu şişeye aktarıyoruz arasıra çalkalayarak havalandırıyoruz. Artemialar buradaki yosunları tüketiyor ve çoğalıyor.
2 gündür yosunlandırmaya uğraşıyorum ben de deneyeceğim.

spottederuption
18-08-2008, 18:07
Bende artemia besliyorum ama henüz yeni çıktılar şişenin dibinde tortular var o tortular lavramı acaba?Yosunlu suya nasıl aktarabilirim?Saygılar...

alpi14
18-08-2008, 22:34
Stoppederuption adınızı belirmediğiniz için böyle hitap edebiliyorum(imza bölümüne adınızı ekleyin). Şişenin dibi turuncu bir renkte ise artemyalar çıkmıştır.Tülbent vb bir madde ile süzün,artemyayı aktarmak istediğiniz yere aktarın.

Enis Pekel
25-08-2008, 21:08
Bende 6 aydır kendini devam ettiren bir artemya kültürü vardı .Hepsini bitirdim ve şu an kültürü yeniliyorum yapılan işlem temelde şöyle artemyayı bir kapta çıkardıktan sonra istediğimiz kadarını genişçe bir kaba(%020-030 tuzluluk oranında suya sahip) alıyoruz ve herhangi bir akvaryumdan bir miktar yosun kazıyarak artemyaları koyduğumuz kaba yem olarak atıyoruz.Daha sonra(4-5 gün) sera siprulina tableti ezerek toz haline getiriyoruz ve yem olarak artemyalara veriyoruz.Nitratı hiç sevmiyorlar ,ben kısık tuttuğum bir hava taşıyla havalandırmayı sağlıyorum ve gelişen artemyaları 20-30 ltlik başka bir akvaryuma alarak orada beslemey devam ediyorum:Eğer iştahsız veya hasta balığım varsa bunları atarak yeme olan ilgilerini arttırıyorum:Mesela iç aparzit için kullancağım flagil tableti suda eritiyorum artemyaları kendi tuzlu sularından aldığım suyla bir kavanoza koyuyorum içersinde flagil erimiş suyu kavanoza ilave ediyorum 15 saat kadar sonra artemyalar bembeyaz oluyor. Bunları hasta balıklara atıyorum .Umarım yararlı olmuştur saygılarımla.

Discusmania
25-08-2008, 23:19
Enis hocam harika paylaşım , tebrik ederim biraz detaylandırırsan fotolayabilirsen müteşekkir olurum.

wrc.com
26-08-2008, 00:07
Erdal hoca,artemiayı büyütüp levrek ve çupraya veriyorlar,kendilerine tlf. la sordugumda tenekeyle bir yağ geliyormuş,bundan artemialara verip 5cm ye kadar büyütülüyormuş.Fakat adı üzre teneke, gidip besicilerden çok az alıp denemek lazım.İstanbulda malesef üretim havuzları yok,Trabzonda olabilir.

Discusmania
26-08-2008, 11:28
Aydın bey doğrudur, ben Enis hocanın hobi evinde büyütülmüş artemiaları gördüm tahmini 2-3 cm gibi idiler, gerçi bildiğim kadarı ile büyüdükçe besin değeri oldukça düşüyormuş ama tedavi maksatlı kullanılabilir, veya besin değerini arttırarak verilebilir.

Kagan
26-08-2008, 17:36
Artemiayı büyütüp vermek açıkçası bütün besin değerini ve artemianın özelliğini yok etmek anlamına gelir. Çünkü artemia büyürken öncelikli olarak bizim yavrulara yedirmeye çalıştığımız kısmı tüketir. Bununla uğraşmak yerine başka yemleri (donmuş karides, canlı sivrisinek larvası, yürek) vermeniz daha faydalı olur.

Enis Pekel
30-08-2008, 10:50
Erdal hocam eski kültür tükendi yeniden oluşturuyorum inşallah artemyalar gelişince fotoğraflarını eklerim.Bu arada besin değeri az bile olsa canlı yem canlı yemdir ben artemyayı büyük balıklarıma uyguladıktan sonra önemli bir piskolojik düzelme gözlemledim.Ayrıca iştahtan kesilen balıklarda kolaylıkla artemyalar sayesinde yeme alıştılar.Bu yönüyle oldukça faydalı olarak görüyorum . Saygılarımla.

Smallville
10-01-2009, 14:44
bu artema olayını bende denicem bakalım büyütmesini nasıl olacak

balletus
17-01-2009, 00:47
Erdal hocam eski kültür tükendi yeniden oluşturuyorum inşallah artemyalar gelişince fotoğraflarını eklerim.Bu arada besin değeri az bile olsa canlı yem canlı yemdir ben artemyayı büyük balıklarıma uyguladıktan sonra önemli bir piskolojik düzelme gözlemledim.Ayrıca iştahtan kesilen balıklarda kolaylıkla artemyalar sayesinde yeme alıştılar.Bu yönüyle oldukça faydalı olarak görüyorum . Saygılarımla.

Enis bey yosunu nasıl üretiyorsunuz suyu güneşte bırakmak yetiyormuu.

shrimp
22-01-2009, 11:16
http://www.discusfunclub.com/images/icons/icon1.gif
Erdal hoca,artemiayı büyütüp levrek ve çupraya veriyorlar,kendilerine tlf. la sordugumda tenekeyle bir yağ geliyormuş,bundan artemialara verip 5cm ye kadar büyütülüyormuş.Fakat adı üzre teneke, gidip besicilerden çok az alıp denemek lazım.İstanbulda malesef üretim havuzları yok,Trabzonda olabilir.

Aydın bey doğrudur, ben Enis hocanın hobi evinde büyütülmüş artemiaları gördüm tahmini 2-3 cm gibi idiler, gerçi bildiğim kadarı ile büyüdükçe besin değeri oldukça düşüyormuş ama tedavi maksatlı kullanılabilir, veya besin değerini arttırarak verilebilir.

Sponsorluk Bilinci (Mutlaka Okuyunuz !!!) (http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=3051)

Sanirim ufak bir bilgilendirme yapmam gerekecek .Literatürde boyutlari 5 cm olan bir artemia türü bulunmamamktadır.Sanirim bu bilgi biraz kulaktan dolma olmus ,keza 3 cm boyutlara ulasabilen cok nadir tür artemialar varki bunlarindan yumurta teminleri nerdeyse olanaksiz.Gelen ortalama olarak artemialara 0.8mm ile 1.5 cm boylara erisebilen canlilardir.Artemianın büyümesi besin degerini kaybetmesi demektir gibi genel bir kani vardır.Tabiki yumurtadan cıkan bir artemianin yavru icin nasıl bir besleme özelligi varsa eriskin bir artemianında gelismekte olan bir balık icin ,ihtiva ettigi calsium ve protein orani acisindan aynı önemi vardır.

Yurdısında ozellikle cok büyük kapasitede balik üretimi yapan Melezya,tayland ve singapurdaki çiftliklerin neredeyse tamamında ,artemia büyütmek icin ayrılmıs bölümleri vardır .Büyüttükleri tonlarca artemiayı tüm çiftliklerinde ana besinin yanında yardımcı besin olarak kullanmaktadırlar.Eger artemianin balık üzerinde artı bir etsikisi olasaydı ,sanirim akvaryum balıgının sektör haline geldiği bunca ülke bu işe zaman ve para harcamazlardı.

Saygılar.

orkut_k
17-02-2009, 00:51
Enis bey eski kültürden kastınız yosunlarmı tükendi.

Enis Pekel
17-02-2009, 08:39
Yosun üretmek için nitratlı bir suyu ışıklı bir ortamda 2 hafta civarında bekletmek yeterlidir.Bu ışık gün ışığı olursa çok iyi olur ama herhangi bir elektrikli ışık kaynağı olabilir.Genel ve teknik konularda santa monica filtresi adı altında bir konu açmıştım orda tarif edilen yöntemlede yosun elde edilebilir.
Artemya kültürü 2 ay sonra zayıflıyor ve tekrar yenilenmesi gerekiyor ben tam yenilemeye başlamıştımki bir arkadaşım tüm kültürü balıklara atmış. Şu an itibarıyla yosunlarım yeni yeni oluşuyor .Yeterli materyale sahip olunca resimli olarak uygulama aşamalarını yayınlayacağım saygılarımla.Bu arada yeni kültür oluşturma çalışmalarında soya ununu suyla karıştırdım ve uyguladım sonuç fiyasko-mantar çorbasıyla uyguladım gene fiyasko yani ilk gelişim esnasında bence yosun çok önemli.Saygılarımla

mustafa_yildiz
06-07-2009, 11:42
Merhabalar..
Benim artemialar şu anda 15 günlükler ve içlerinde boyları 1 cm ye ulaşanlar mevcut. Çiftleşmeler olduğunu gözlemliyorum. Fakat içerisi çok kalabalık olduğu için daha fazla ilerleme kaydedemedim. Bu aşamada sadece ne kadar büyüyecekleriyle ve kaç gün yaşayacaklarıyla ilgileniyorum. Saygılarımla...

aaslandag
06-07-2009, 15:22
Mustafa bey siz nasıl bir yöntem izlediniz kısaca anlatırmısınız?

euzmenn
06-07-2009, 20:24
Artemia'yı büyütmek için suyu yosunlandırmak şart değil.Çıkan yavruları ayrı bir kaba alıyorsunuz.İlk iki gün görünürlük 5-7cm civarı olacak şekilde spirulina tozu atıyorsunuz.(Bunu deneme yanılma yoluyla yapmanız gerekiyor ve tercihen ayrı kapta yapın yoksa kültür kabındaki yoğun baloncuktan spirulina yeterince karışmıyor.ayrı bir kapta çözüp sonrasında artemiaların olduğu kültür kaplarına aktarabilirsiniz.)Spirulina haricinde pirinç kabuğu ve soya fasulyesi de kullanılabilir.Ancak ne yem olursa olsun büyüklüğü 30-50mikron arasında olmalıdır.3. gün artemianın emme özelliği tamamen gelişmiş olacak.Bu zamanlarda verilecek spirulina miktarı ölçüsünü ayarlamak için yine görünürlük kullanılacak ve görünürlük 15-17 cm civarı olacak.5 günün sonunda artemialar 2.5-3cm boyuta ulaşmuş olacaklar.Bu boyutlar zaten balıklarınıza vermeniz için yeterli olacaktır.Eğer daha büyük boyutlara ulaşmak isteyen arkadaş olursa onlara devamını da anlatabilirim.

Verilen bilgiler için bakınız The Naked Truth,Andrew Soh,2005.

Şimdiden kolay gelsin.

euzmenn
06-07-2009, 21:16
Bu arada yazmayı unutmuşum yetişkin boya gelen veya yeni çıkan artemiaların besin değerini arttırmak için artemia zenginleştirici besinler var.Artemia suyuna ekleyip sonraki 3-12 saat arası balıklarınızı bir güzel semirmiş artemialar ile besleyebilirsiniz. :)

ihsano
08-07-2009, 12:56
...
5 günün sonunda artemialar 2.5-3cm boyuta ulaşmuş olacaklar.Bu boyutlar zaten balıklarınıza vermeniz için yeterli olacaktır.
...

Burada yanlış anlamalara yol açabilecek bir hata var.
Yumurtadan çıkan artemialar hiç bir şekilde 5.nci günlerinde 2,5-3 cm boya ulaşamazlar.
"cm" olarak belirtilen boy ölçüsü "mm" olarak düşünülmeli.
Çağatay kardeşimiz elinden geldiği kadar bu konuda yardımcı olmaya çalışıyor. Kendisine teşekkür etmek lazım.
Dileyen arkadaşlar aşağıdaki linkte yer alan video ve mesajlardan artemia gelişimini ve büyütme konusundaki tecrübelerimi takip edebilirler.

http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=4681

euzmenn
08-07-2009, 20:08
Evet haklısınız o derece büyümeleri imkansız el alışkanlığı mm yerine cm yazmışım :)