Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Alınan Discusu Sterilize Etmek
Merhabalar arkadaşlar. 3 adet yeni discus alacağım. Bitkili akvaryumdan gelecekler. Bunları sterilize etmek istiyorum. 60 litrelik boş tankımda bu işi yapacağım. Size sormak istediğim şu. ısıyı 35 derece yaptıktan sonra 60 litreye kaç damla meliten mavisi kullanmalıyım? Yada başka ne gibi bi sterilizasyon yapabilirim? Cevaplarınızı bekliyorum...
SAYGILAR
35 Derecemi???
Yapmayın Cihan bey balıkta ne karaciğer kalır ne böbrek, bukadar yüksek ısı balıklarınızın iç organlarını tahrip eder, sterilize edeyim derken yaşam ömrünü kısaltır, büyük tahribatlara yol açabilrsiniz, bir çok yurtdışı kaynakta ısı yükseltmenin pek bir işe yaramadığı hakkında görüşler bildiriliyor, bu konuya site içinde bir konuda Kağanda değinmişti, artı gelen balıkta bir hastalıkmı var, var ise niçin hasta balık alıyorsunuz, yok ise niçin gelen balığa direk metilen veya başka kimyasallara baş vuracaksınız, önce gelen balıkları bir gözlemleyin, 1hafta 10 gün takip edin, yemelerinde dışkılarında solunum almalarında bir anormallik yoksa, müdehale etmeyin, diğer balıklarla bir araya getirirken bakteri uyumsuzluğu yaşama olasılığınıza karşı anatankınızdan bir balığınızı yeni gelenlerin yanına alın birkaç gün birarada tutun, kolay gelsin....
Herkes başka birşey söylüyor vallahi Tamer Bey. Hiç yapmadım zaten. Böyle problemlere yol açıyorsa yapmam da. Peki direkt tankımdaki balıkların yanına mı koyayım? Yoksa 1 hafta gibi bir süre ayrı mı tutayım?
Aqua_discus
16-08-2008, 11:04
Cihan bey merhaba;
Öncelikle küçükte olsa karantina tankınızın olması güzel.
Alacağınız discus lar yetişkin boylarda değillerse uygun sayılabilir.
Uygun görürseniz ben size kendi uyguladığımı anlatayım,
İlk etapta alacağım discusların yaşadıkları tanktaki su değerlerini kendi tankımla eş değer tutmaya çalışırım. Yani ph balıkların gelecekleri tankta 7.5 ise kendi tankımdada aynı değeri yakalamaya çalışırım. Su ısısıda aynı şekilde olmalı 29 ise 29 yakalanmalı.(daha sonra kademeli olarak 32 ye çıkarılabilir)
İkinci etapta suyumu hazırladıktan sonra balıkları olası şartlarda karantina tankına aktarırım ve o gün yemleme yapmam.
Üçüncü etapta balıkları gözlemlemeye başlarım bir sıkıntı olup olmadığını, yeme ilgilerini ne kadar yediklerini yada yiyip yemediklerini. Bence yeni gelen balığa hastalık taşıyıp taşımadığını anlamadan kimyasal kullanmak yanlış. (sadece kaya tuzu kulanıyorum 50lt/1 avuç dolusu ılık suda eritip.)
Dördüncü etapta gün aşırı dip çekimi ve %20-%30 gibi oranlarda su değişimi.
Aşağı yukarı 20 gün balıkları bu işlemerle gözlemliyorum ve bir sıkıntı yoksa kesinlikle kimyasal kullanmam. Sıkıntı olmadığını düşündüğüm vakit ana tanka alırım. Eğer aksine sıkıntı varsa o zaman kimyasala baş vurmak zorunda kalıyorum.
Isıyı 35 derece yaptıktan sonra demişsiniz bu yanlış....! Sonra akşam yemeğinde discus haşlama yemek zorunda kalmayın :eek:35 derece biraz fazla bir ısı. Balıklarınızı karantina tankına aldıktan sonra kademeli olarak (ben günde 1 derece olarak yükseltip düşürüyorum) 32 dereceye yükselte bilirsiniz. Karantina bittikten sonra 28-29'a düşürebilirsiniz.
Size tavsiyem acele etmeden, mümkün mertebe kimyasal kullanmamaya çalışarak karantinayı bitirmek. Balıklarınızda sıkıntı olduğunu görürseniz o zaman DFC'ye yazın kullanmanız gereken ilaçları ve dozajları sizinle paylaşacak ve yardımcı olacak çok arkadaş var burada.
Kolay gelsin.
Teşekkürler Gökhan Bey. Önerilerinizi dikkate alacağım. Balıkları bir görmem lazım. Sadece fotoğraflarını gördüm. Canlısını görüp ona göre uygulama yapacağım.
Bora TK.
16-08-2008, 14:12
Gökhan arkadaşım,İlk etapta alacağım discusların yaşadıkları tanktaki su değerlerini kendi tankımla eş değer tutmaya çalışırım. Yani ph balıkların gelecekleri tankta 7.5 ise kendi tankımdada aynı değeri yakalamaya çalışırım. Su ısısıda aynı şekilde olmalı 29 ise 29 yakalanmalı.(daha sonra kademeli olarak 32 ye çıkarılabilir)
Burayı pek anlayamadım biraz açarmısın?
Aqua_discus
16-08-2008, 14:24
Gökhan arkadaşım,
Burayı pek anlayamadım biraz açarmısın?
Merhaba Bora abi;
Farz edelim discus alacaksınız benden. Benden alacağınız balıkların bulunduğu tanktaki PH değeri 6.5 diyelim. Sizin tankınızın PH değeride 7.5 vs... ise balığı bu tanka direkt olarak atabilirmiyiz. Balık en kötü ihtimalle strese girmezmi, zarar görmezmi?
Demek istediğim; Balıkların çıkacak olduğu tanktaki su değerleri ile yeni gireceği tanktaki su değerlerini dengelememiz gerektiği bu su değerlerine yaklaşmamız gerektiği kanısındayım.
Yanlışım varsa düzeltin hocam.
Saygılar
Bora TK.
16-08-2008, 19:28
Gökhan kardeşim, ilgine teşekkür ederim.
Öncelikle şunu belirtmek isterim; Bana "Abi" demeni tercih ederim(hocam yok)Merhaba "Bora abi"; yazdığın gibi,,,
Anladığım üzre içinde balık bulunan ana tanktan bahsetmiyorsun, yani yeni alınan balığı karantina prosedürünün uygulanmasında ek tanktaki su durumundan bahsediyorsun,,,
Öyleyse bende kendi önerimi bulunmak istiyorum;
Balığımızı aldık(tabi sağlıklı olması şart)
1- 2mt. uzunluğunda hava hortumu, bunun 20cm. kısmını kendi tankımıza vantuz yardımıyla içinden tutturduk,(tam dibe kadar sokmayın tabandaki nitratı vermeyelim)
2- Bu hortumun herhangi bir yerinden hava ayar musluğu taktık,
3- Aldığımız balığımızı torbasındaki su ile bir kovanın içine boşaltık,
4- Tanktan tahliye edeceğimiz hava hortumu yardımıyla (ağızımızla vakum yapacağız tabi) suyu ne damla damla nede çok hızlı olmayacak şekilde yeni balığımızın bulunduğu kovaya aktarmaya başladık,
5- Kovaya aktaracağımız su miktarı, balığı taşıma esnasında kullanılan su miktarının 3 katı olmalıdır,(fazlasını kovadan alın taşmasın evi batırmayalım)
6- Su aktarma işlemi tamamlandıktan sonra Kovanın içinede havataşı yardımıyla hava verelim ve bir 20 dk. bekletelim(bu işlem belki 1saat belkide 2 saatınızı alacak ama olsun nihayetinde çok arzu ederek kavuştuğunuz ve değer verdiğiniz discusunuz, daha sonra sudan kaynaklanan uyumsuzluk ve bazı negatif durumları ortadan kaldırmak için yapmaya değer,
Son bir açıklama,
Discus balığını hiçbir zaman 7,5 Ph. sudan alıp 6,5 Ph. suya koymayın,azami dikkat gösterin,
6,5 Ph. olan sudan aldığınız balığınızı 7,5 Ph. olan suya adabtasyon işlemi (yukarıda anlattığım gibi) yaptıysanız korkmayın, Çünkü Discus balığı düşük Ph. dan yüksek Ph. değerine geçişte daha kolay tolere edebilir.
Gökhan kardeşim, senide kutluyorum aktif katılımın için çok istikrarlısın,,,
Saygılar,,,
diskusman
16-08-2008, 19:34
[quote=Bora TK.;8081]
1- 2mt. uzunluğunda hava hortumu, bunun 20cm. kısmını kendi tankımıza vantuz yardımıyla içinden tutturduk,(tam dibe kadar sokmayın tabandaki nitratı vermeyelim)
quote]
Öncelikle teşşekkür ederim bu kısmı anlamadım. 3 gün önce arkadaşım tankın tamamını temizlerken alt kısmından asit kokusuna benzer bir koku geldigini söylemişti nitrat olabilirmi
Bora TK.
16-08-2008, 19:52
Cihan Zede arkadaşım.
Bir önceki yazımda anlattığım uygulamayı yaptıktan sonra balıklarını akvaryuma koy ve onları tedirgin etmeden uzaktan gözlemle,
1- Işıklar kapalı olsun yeni tankta ürkebilirler,(akşamları oda ışığı yeterli)
2- Yem verme çekingen davranışlardan dolayı yem almayabilirler ve suyunu boşuna kirletmiş olursun, 2-3 gün yemleme hatta belki 1 hafta(aç balık, tok balıktan iyidir)gereksiz yere strese girmesinler,,,
3- Günlük su değişimlerini % 10 oranında yap daha fazlasına gerek yok, herşey yolunda gittiğinde yeterince yemleme yapacağından dolayı su değişim oranlarını artırabilirsin(%25-%50 gibi)
4- Her durumda steril edilecek diye bir şey yok, steril edeceğim diye gereksiz yere kimyasal kullanma, onları gözlemle belki hiç gerek kalmadan ortamda rahatlıkla sağlıklı bir şekilde adabtasyon gerçekleşebilir,(sağlıklı ve kuvvetli balığın buna ihtiyacı yok)
6- Aklına takılan bir soru yada sorun varsa DFC forumda daha önce yazılmış yazıları bir incele ve fikrin olsun diğer arkadaşlarda yardımcı olurlar,
7- Acele etme sabırlı ol, daha sonra sonucuna katlanamayacağın durumlar yaşama,,,
Saygılar,,,
Aqua_discus
18-08-2008, 10:30
Gökhan kardeşim, ilgine teşekkür ederim.
Öncelikle şunu belirtmek isterim; Bana "Abi" demeni tercih ederim(hocam yok)Merhaba "Bora abi"; yazdığın gibi,,,
Anladığım üzre içinde balık bulunan ana tanktan bahsetmiyorsun, yani yeni alınan balığı karantina prosedürünün uygulanmasında ek tanktaki su durumundan bahsediyorsun,,,
Öyleyse bende kendi önerimi bulunmak istiyorum;
Balığımızı aldık(tabi sağlıklı olması şart)
2- Bu hortumun herhangi bir yerinden hava ayar musluğu taktık,
3- Aldığımız balığımızı torbasındaki su ile bir kovanın içine boşaltık,
4- Tanktan tahliye edeceğimiz hava hortumu yardımıyla (ağızımızla vakum yapacağız tabi) suyu ne damla damla nede çok hızlı olmayacak şekilde yeni balığımızın bulunduğu kovaya aktarmaya başladık,
5- Kovaya aktaracağımız su miktarı, balığı taşıma esnasında kullanılan su miktarının 3 katı olmalıdır,(fazlasını kovadan alın taşmasın evi batırmayalım)
6- Su aktarma işlemi tamamlandıktan sonra Kovanın içinede havataşı yardımıyla hava verelim ve bir 20 dk. bekletelim(bu işlem belki 1saat belkide 2 saatınızı alacak ama olsun nihayetinde çok arzu ederek kavuştuğunuz ve değer verdiğiniz discusunuz, daha sonra sudan kaynaklanan uyumsuzluk ve bazı negatif durumları ortadan kaldırmak için yapmaya değer,
Son bir açıklama,
Discus balığını hiçbir zaman 7,5 Ph. sudan alıp 6,5 Ph. suya koymayın,azami dikkat gösterin,
6,5 Ph. olan sudan aldığınız balığınızı 7,5 Ph. olan suya adabtasyon işlemi (yukarıda anlattığım gibi) yaptıysanız korkmayın, Çünkü Discus balığı düşük Ph. dan yüksek Ph. değerine geçişte daha kolay tolere edebilir.
Gökhan kardeşim, senide kutluyorum aktif katılımın için çok istikrarlısın,,,
Saygılar,,,
Merhaba Bora abiicon_redface
Formda herkezin fikirlerine, yeteneklerine, deneyimlerine ve sahip olduğu o değerli bilgilere saygı duymak lazım.(tabi bu sadece bizim için geçerli değil formda kim olursa olsun yapmalı bunu bence) Belki Chai'nin bile bilmediği çok şey vardır. Bu yüzden sizin gibi değerli, bilgi sahibi insanlara Hocam deme ihtiyacı duyuyorum ve böyle güzel bir formu bizlere açan, hepsi birbirinden değerli DFC Yönetimine'de gönülden saygı ve sonsuz sevgilerimi iletiyorum.
Bora abi hafta sonu yoktum geç kalmış cvp için özür dilerim;
Konuda bahasetmek istediğim tank boş bir karantina tankı tabiki yani içinde balık olmayan discus için suyu hazırlanmış. İçerisinde balık olan tankta bunların hiç birisinin denenmemesi lazım. Benim kanaatim discuslarda yer değişimi yaparken çok hassas davranmak gerekiyor, yoksa daha sonra adaptasyon süreci uzaybilip aynı zamanda balık hasta dahi olmasa dikkatsiz davranım sonucu stres intikal edeceği gibi hastalık oranıını da yükseltilmiş olunuyor. Bu konuyla ilgili çoğu akvaristin uyguladığı farklı farklı yöntemler var tabiki.
Saygılar;
Herkese teşekkür ederim. Galiba sterilize etmeyeceğim.:D
SAYGILAR
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.