Orijinalini görmek için tıklayınız : Discus satın alırken nelere dikkat etmeliyiz
Discusmania
03-03-2008, 23:40
Değerli arkadaşlar,
Malumunuz discus satın alma konusu stresten uzak bir discus akvaryumunun ilk şartı :) bu başlık altında discus seçiminde nelere dikkat etmeliyiz onu birlikte yazalım istedim, mümkünse forumdaş dostlarım :D sadece bir madde yazsın bakalım nelere dikkat ediyormuşuz.bu sayede yeni başlayan arkadaşlarımıza da ışık tutmuş oluruz, en sonunda da da gerekirse nedenini niçinini tartışırız , olmazmı ? ilk madde benden;
1- Alacağım discusun formu düzgün olmalı ,elips gibi olmamalı ;)
Ufukİnan
04-03-2008, 09:10
2 - Hareketli ve besili olması gerekiyor,ucube gibi değil. :)
fma55discus
05-03-2008, 01:57
Discus ithalatçıdan değil üreticiden alınmalı.(Özellikle ilk başlayanlar için)
Nedenleri :
Anne ve babayı görüp yavru kalitesi hakkında bilgi sahibi olmak
Yavruların özellikle bizim şebeke diye tabir ettiğimiz su değerlerine alışık olması.
Yavru veya erişkin discusları üretici arkadaşlarda rahatça izlemek takip etmek.
Kendi değerlerimize sahip çıkmak ve destek vermek.
Burada amaç üreticileri rencide etmek değil onların getirdiği değerli balıkları bilinçli şekilde ülkemizde değerli ellerde üreticiler vasıtasıyla üretilmesi ve geliştirilmesidir.
Diğer maddelere iştirak etmekle birlikte, Yetiştiricisine dikkat ederim, bu balığın ne şekilde beslenip , nasıl ve hangi su şartlarında büyüdüğüne, doğal yollarlamı yoksa hormon ilemi büyütüldüğüne en büyük delildir, tabi daha bir sayfa çarşaf gibi yazabilirim ama Erdal 1 madde istemiş benim maddem de bu olsun:)
Ben de ,sizin yazdıklarınıza öncelikle dikkat ediyorum.Bunların dışında dikkat ettiğim şey dış parazit veya iç parazit belirtileri olup olmadığıdır.
Şenol Dalkıran
05-03-2008, 16:42
Göz rengi canlı,kırmızı olamalı ve başa,gövdeye göre küçük olmalı.
Vedat Yılmaz
05-03-2008, 18:16
Yukarıdaki maddelere katılıyorum,ama benim özellikle önem verdiğim husus balıklarda hormonlumu yoksa doğal bir beslememi uygulanıyor ve tabiki formları.
esertturk
05-03-2008, 22:28
Hormonlu balığı, hormonsuz balıktan ayıran özellikler nelerdir...? Nasıl ayırt edeceğiz?
Vedat Yılmaz
05-03-2008, 23:38
Hormonlu balığı, hormonsuz balıktan ayıran özellikler nelerdir...? Nasıl ayırt edeceğiz?
Ercüment bey öncelikle üreticiye güven ön plandadır bunun haricinde balıklarda hormon kullanımından kaynaklanan bazı bozukluklar meydana gelebiliyor 1.si ve belkide en bariz olanı çok küçük boylarda renlerin olması gerekenden çok daha bariz bir şekilde öne çıkması (mesela 5 cm bir boydaki discus renklerini yeni yeni göstermeye başlar normalde ama! hormon kullanılmış bu boydaki bir discus çok daha parlak ve canlı renklere sahip olabilir) 2.si balıklarda özellikle yüzgeçlerde bozukluklar meydana gelir uzamalar şekilsizlikler gibi (Anaç pozisyonunda olanlardaki üst yüzgeçte belirli bir dönemden sonra olan uzamayı bu katagoridekilerle karıştırmayın)
Benim sayabileceklerim şimdilik bunlarla sınırlı belki diğer arkadaşlar ilaveler yapabilirler.Yerli malı tercih etmenizi öneririm :)
Saygılar.
discusturka
06-03-2008, 00:03
Anaçlara ve Yetiştiriciye baktıktan sonra 1. maddeyi uygularım:)
balletus
06-03-2008, 00:46
Tüm kardeşlerim yazdıklarına katılıyor ve şunu vurgulamak istiyorum.Nerden alırsanız alın tüm yukarıda konu edilenlere ek olarak muhakkak GÖREREK alın diyorum.Tabi bende çok sevdiğim güvendiğim arkadaşlarımdan gözüm kapalı alıyorum ama siz siz olun eğer üretici değilde akvaryumcu veya ithalatcı ise görerek ne ile yemlediğini öğrenerek alın derim..
Enis Pekel
06-03-2008, 14:11
Benden önce konuyla ilgili yorum yapan arkadaşların hepsi kendi açılarından bir bütünün parçalarını tamamlayacak şekilde güzel açıklamalar yapmışlar.Hepsine aynen katılıyorum ilave olarak discusu hangi amaçla satın aldığımızın önemine işaret etmek istiyorum.Discus sadece görsel amaçlı alınacaksa en büyük etken göze hoş gelmesi ama eğer üretim amaçlı ileriye dönük bir alım yapılacaksa ben şahsen discusun ait olduğu türün özelliklerini çok iyi bir şekilde yansıtmasını isterim.Ayrıca dik duruşlu ,canlı ve yüksek vucut eğilimli genç discusları tercih ederim, Erdal hocam sadece 1 madde için yorum istediğinden konuyu bu yaklaşımla sınırlandırıyorum.
Merhaba;
Bana yazacak birşey kalmamış ama bir maddede belirtmek gerekirse,
1)Bu yazılanların hepsini göz önünde bulundurarak alırım:D
Discusmania
22-03-2008, 22:03
İkinci tur :D
Dışkı rengi ve kıvamına bakarım :D
aliosmanfelek
22-03-2008, 22:17
Benim baktığım kriterler;
Ağız ile kuyruk başlangıcı arasındaki mesafeyle üst fin ve alt finlerin vucutla başlangıç arasındaki mesafenin birbirine eşit olup olmadığına bakarım.
gözler parlak ve mat olmamalı.
Damızlıklar da dorsal finlere bakarım. Yaş ve büyüme-ozmotik şok v.s gibi durumları yaşadığı bunları kısalığından kendini azda olsa ele verir.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.