PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2 akvaryuma overflow sistemi kurma

Hürkan
03-03-2008, 14:19
Arkadaşlar overflow sistemi kullanarak bir sump sistemi yapmaya karar verdim .Neden böyle bir sistem derseniz hem akvaryuma delik açma taraftarı değilim hem de dipten de su çekme olanağım olmasından , elimdeki 3 adet 80x30x50 ölçülerinde 120litre akvaryumumu birde bunlara ait demir profilden yaptığım masamı kullanarak avantaj yaratmak istiyorum
şuan proje halinde çizimlerini yaptım fakat uygun olup olmadığını bilmediğim için sizlerle paylaşmak ve değerli yorumlarınızdan , yardımlarınızdan bu sistemi çalışır hale getirmek istiyorum

Kurmak istediğim sistemi kısaca anlatayım masa genişliğim 70cm olduğundan 2 adet 30cm genişliği olan akvaryumu yan yana koyup overflow kullanarak alt taraftaki SUMP sistemi aktararak mekanik ,biyolojik, kimyasal filtrasyon yaparak tan buradan da kafa motoru yardımıyla iki akvaryuma temiz suyu geri ulaşmasını sağlamak ,enerjiden ve kullanım alanından avantaj kazanmak istiyorum
Aşağıya koyduğum 80x30x50 ölçülerindeki sump un içinde elimde mevcut olan atman 203 power var
• Voltaj: 220V/50Hz
• Güç: 38 Watt
• Saatte 2000 litre su kapasitesi
• Maksimum Yükseklik: 200 cm.
• Suya tamamen gömülebilir.
• Tamamen sessiz çalışır.
• Deniz suyu ve tatlı su için kullanılır.
Benim sistemde suyu basma yüksekliği 150cm olduğundan bir sorun çıkarma ihtimali görmüyorum . 1.akvaryuma ve 2. akvaryuma temiz su giriş kısmana suyun akışını ayarlamak için her iki girişe vana koymayı düşünüyorum bu sayede iki akvaryuma temiz su girişini ayarlaya bilirim.
Kullanmayı düşündüğüm temiz su borusu 25mm çapında olmasını düşünüyorum suyun akışkanlığı için uygunumudur bilmiyorum.tecrübesi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum:

Sump içinde
-elyaf, sünger ,biobal, aktif karbon ,suporaxs,ve bambu kullanmayı düşünüyorum

AVANTAJLARI
• İki dış filtre ve 2 ısıtıcı maliyeti ve enerjiden tasarruf edebilme olanağı
• Tek ısıtıcıcı ile 2 akvaryumu ısıtma ,
• Tek kafa motoru ile 2 akvaryuma temiz su basabilme
• Yer sorunu
• Mevcut akvaryumlarımı sump işlemindeki gibi akvaryum camlarının delik açma olayı olmayışı
• Mekanik ,biyolojik,kimyasal olarak temizlik işlevi olması
DEZ AVANTAJLARI
• Bir akvaryumda hastalık olma olasılığında diğer akvaryuma bulaşması

SORULARIM
Kaç mm boru çapı kullanmalıyım,
Kafa motoru uygun mu
Akvaryuma temiz Su girişlerindeki vana koymam da zararı olur mu
80x30x50 ölçülerindeki akvaryumu nasıl bir sump sistemi yapabilirim çizdiğim sistemdeki sump işlev görür mü
Elektrik kesildiğinde overflow sistemi devreye girip çalışırımı
Supm ta Kafa motorunun devir düşüklüğün den dolayı suyun akışkanlığı 2 akvaryuma yeterli olur mu

http://img147.imageshack.us/img147/8890/overboxsxswe6.jpghttp://img207.imageshack.us/img207/8585/overboxsskp9.jpg
http://img117.imageshack.us/img117/8162/overboxskx8.jpg

tirnerf
03-03-2008, 17:43
Hürkan bey,benzer overlfow sistemi ben de kurdum.Yaklaşık 4 aydır sistem çalışır vaziyette.Belirttiğiniz malzemeler ve ekipmanlar sump sistemi için oldukça uygun.Gördüğüm tek sıkıntı,sump içerisinde ısıtıcı yerleşek bölümde suyun alt yerine üstten akması,su üstten akıp gder ve ısınamaz.Ayrıca diğer bir tavsyem,kafa motoru için ayrıdğınız bölüm biraz daha küçük olup,bir bölme daha filtrasyon malzemeleri için ayırabilirsiniz.Aşağıda ki linki incelemenizi tavsiye ediyorum,saygılar
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=22

SORULARIM
Kaç mm boru çapı kullanmalıyım,-- 25 mm
Kafa motoru uygun mu -- bence uygun
Akvaryuma temiz Su girişlerindeki vana koymam da zararı olur mu --gerek yok bunun yerine checkvalf koymanız daha sağlıklı olcak
80x30x50 ölçülerindeki akvaryumu nasıl bir sump sistemi yapabilirim çizdiğim sistemdeki sump işlev görür mü-20*15*15*30 cm olarak bölmelere ayırabilirsiniz
Elektrik kesildiğinde overflow sistemi devreye girip çalışırımı -kendiniz sistemi kapatarak deneyiniz,bir şey olamaycak ve sistem çalışacaktır
Supm ta Kafa motorunun devir düşüklüğün den dolayı suyun akışkanlığı 2 akvaryuma yeterli olur mu--iki akvaryum için sorun olmaz,önemli olan yükseklik

Vedat Yılmaz
03-03-2008, 23:10
Arkadaşlar sump sistemlerinde olduğu gibi direk akvaryum camını açabilme imkanına sahip birinin bunu yapmasına gerek varmı?
yani; herhangi bir artısı varmı bu sistemin; yoksa sadece camı sonradan delebilme imkanı olmayanların kullanacağı bir sistemmi.(camı delememe sıkıntısına karşı bir çözümmü sadece)

tirnerf
03-03-2008, 23:43
Arkadaşlar sump sistemlerinde olduğu gibi direk akvaryum camını açabilme imkanına sahip birinin bunu yapmasına gerek varmı?
yani; herhangi bir artısı varmı bu sistemin; yoksa sadece camı sonradan delebilme imkanı olmayanların kullanacağı bir sistemmi.(camı delememe sıkıntısına karşı bir çözümmü sadece)

Vedat hocam,akvaryum camı deldirmek akvaryum yeni yapılcaksa çok sorun değil.Çünki camlar birleştirilmeden önce delinme imkanı var.Ama genelde imalatcı, camı delmek için ,sump sistemini de kendisinden almayı şart koşuyor.

Benim ki gibi mevcut tankı mevcut tankı deldirmek çok sıkıntılı,bana delme işi için ,taşıma bedeli ve delme ücreti 250 ytl istendi .Açıkcası tankımı da boşaltamayacağım için kendime bu sistemi yaptım.saygılar

Hürkan
04-03-2008, 08:02
Hürkan bey,benzer overlfow sistemi ben de kurdum.Yaklaşık 4 aydır sistem çalışır vaziyette.Belirttiğiniz malzemeler ve ekipmanlar sump sistemi için oldukça uygun.Gördüğüm tek sıkıntı,sump içerisinde ısıtıcı yerleşek bölümde suyun alt yerine üstten akması,su üstten akıp gder ve ısınamaz.Ayrıca diğer bir tavsyem,kafa motoru için ayrıdğınız bölüm biraz daha küçük olup,bir bölme daha filtrasyon malzemeleri için ayırabilirsiniz.Aşağıda ki linki incelemenizi tavsiye ediyorum,saygılar
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=22

SORULARIM
Kaç mm boru çapı kullanmalıyım,-- 25 mm
Kafa motoru uygun mu -- bence uygun
Akvaryuma temiz Su girişlerindeki vana koymam da zararı olur mu --gerek yok bunun yerine checkvalf koymanız daha sağlıklı olcak
80x30x50 ölçülerindeki akvaryumu nasıl bir sump sistemi yapabilirim çizdiğim sistemdeki sump işlev görür mü-20*15*15*30 cm olarak bölmelere ayırabilirsiniz
Elektrik kesildiğinde overflow sistemi devreye girip çalışırımı -kendiniz sistemi kapatarak deneyiniz,bir şey olamaycak ve sistem çalışacaktır
Supm ta Kafa motorunun devir düşüklüğün den dolayı suyun akışkanlığı 2 akvaryuma yeterli olur mu--iki akvaryum için sorun olmaz,önemli olan yükseklik

Ali bey ,ilginiz için sağolun tek kafama takılan soru Akvaryuma temiz Su girişlerindeki vana koymam da zararı olur mu ?
--gerek yok bunun yerine checkvalf koymanız daha sağlıklı olcak vanayı koyma sebebbim suyun geri kaçması değil tek boru ile akvayuma gelen suyun aynı akışkanlığını ayarlamak amacı ile düşünmüştüm bir akvaryum su fazla gelirse kısarak eşitlemek amaclı ... ısıtıcı ise sizinde dediğiniz gibi sorun olacak ama 2 bölmeye yada motorun yanına koymak en manatıklısı gibi gözüke bilir ama sürekli çalışacak buda enerji kaybı...

Hürkan
04-03-2008, 08:08

Vedat bey ,Akvaryumu sonradan deldirmek başlı başına sorun ve risk teşkil ettiği için bu sisitemi kurmaya karar verme aşamasındayım sistemi iyi analiz edip denemelerle kurucam birde su faktör var dipteki suyu azda olsa çekebiliyorsunuz akvaryumda üsten kule veya yukarıdan delinen kısımdan taşırma olduğu için alt kısmıdaki pis susyu çekme olmuyor bu sitem biraz avantajlı olduğunu düşünüyorum.

tirnerf
04-03-2008, 09:39
Ali bey ,ilginiz için sağolun tek kafama takılan soru Akvaryuma temiz Su girişlerindeki vana koymam da zararı olur mu ?
--gerek yok bunun yerine checkvalf koymanız daha sağlıklı olcak vanayı koyma sebebbim suyun geri kaçması değil tek boru ile akvayuma gelen suyun aynı akışkanlığını ayarlamak amacı ile düşünmüştüm bir akvaryum su fazla gelirse kısarak eşitlemek amaclı ... ısıtıcı ise sizinde dediğiniz gibi sorun olacak ama 2 bölmeye yada motorun yanına koymak en manatıklısı gibi gözüke bilir ama sürekli çalışacak buda enerji kaybı...

Eğer akvaryumlar eşİt seviyede,giden borular eşit seviyede olursa vana gerek olmayacak.Ama işimi sağlama almak istiyorum derseniz koyabilirsiniz,ama size tavsiyem görünmeyen bir kısıma koyun,çünki 25 mm boru için olan vana baya büyük ve esetetik sorun yaratıyor.Saygılar

Hürkan
04-03-2008, 12:23
Ali bey , belliki çok iyi tecrübeniz oluşmuş bu konuda ben hiç esnetik olayını dikkate almadım dediğiniz gibi vana çok buyuk olucak gizlemek lazım

Vedat Yılmaz
05-03-2008, 00:09
Arkadaşlar şu videoyu sonuna kadar muhakkak izlemenizi tavsiye ederim belki akvaryumu sonradan delme konusunda fikir verebilir.:)(cesaret-cesaret:D cesaret veee beceri)

CxnugJGiT3o

Vedat Yılmaz
05-03-2008, 00:15
Bu ise ikinci bölümü fakat sizin işinize yarayacak kısım birinci bölümde.Bu bölümü sump konusunda farklı fikirlere yol açabilir düşüncesiyle ekledim.
Kolay gelsin.

pgNe_OYgoL8&feature=related

fma55discus
05-03-2008, 01:06
Çok güzel bir yol izlenmiş.Delik deldirmek isteyen varsa buyurabilir yeterli sistem mevcuttur.Kaptım ben bu işi:)

Hürkan
05-03-2008, 13:42
Çok külfetli bir iş ayrıca çok yüksek riskli deliği delerken akvaryumun camı kırılma olsılığı var. Sump sistreminden sıkıdınız ozman ne olacak ?

Hürkan
28-03-2008, 09:10
Sumplu sisitemi uyarıları ve önerileri dikkate alarak biraz değiştirdim benim için en uygun olanı bu olacak 1.ci akvaryumdan overflok yöntemi ile diğer akvaryuma gelen suyu sump deliği açılmış akvarumdan taşırarak aşağıdaki sump sitemine aktarmayı düşünüyorum aşağıdaki diğer akvarumada overfllok sistemini kullanarak 3 akvaryumu tek sumpta temizlenecek temizlenmiş su motor yardımı aşağıdaki ve yukarıdaki akvaryuma su basacak aşagıdaki akvaryuma su vana takılarak ayarlamasını yapmayı düşünüyorum. sump 80*30*50 ölçülerinde 20cm 5cm 17cm 5cm şeklinde olacak
kafama takılan birşey var ? sump deliği 30çapında olacak bu deliği manşonmu yoksa rakormu takmam gerek bunu çözemedim
http://img509.imageshack.us/img509/3674/sumpprojesioh0.jpg

http://img86.imageshack.us/img86/2214/sumpbh3.jpg