Orijinalini görmek için tıklayınız : sorular
1-Su sertliği - ph: Suyun ph ile yumuşaklığı ayrı kavramlar eyvallah. benim merakım cüce chidlidlerde bahsi geçen gibi discuslarda yumuşak su mu yoksa düşük ph mı istiyor. ikisi birden çalışır diyor üstat ama nasıl olur? ro dan aldığım 5.8ph suyu havalandırmazsam ve günlük 2damacana tazelemelerle birlikte 6.0-6.1'de kararlı ancak suyu duvar filtre ile havalandırır, filtrelersem 7.2-7.3 ph. suyun tamamı ro suyu olduğuna ve rutin su değişimleri yaptığıma göre;
a) ph'ı görmezlikten gelmem doğru mudur?
b) ph7.3 olması suyumun sert olduğunun göstergesi değildir herhalde?
c) suya haddinden fazla mı hava veriyorum? bunu nasıl dengelerim? bunun bir zararı varmıdır? youtube da taiwanlı üreticilerin tanklarına baktığımda üretim filtreleri dışında hava taşları ile suyu sürekli havalandırdığını gördüm.
2- Suyun asidikliği: Suyun yumuşak olması(ağır metallerden arındırılmış)
yanında asidikliğini nasıl sağlarım? Sera morena kullanıyorum sizin öneriniz varmı?
3- Vitaminler - su katkıları: Suyun tamamı ro suyu olduğu için hangi katkı maddeleri ve vitaminler ile suyu zenginleştirebilirim? Vitamin takviyeleri bemiks ampulu yeme yedirmek dışında nasıl , neler ve ne şekilde kullanıyonuz?
4-Saygılar..
120litre kumsuz taşsız kayasız cama cam akvaryunda 8cm civarı 4 turquaz var elimde. Şu an balıklar çok iyi durumda bitle besleniyor, kararma sıfır, tavuk gibi dipte sürekli birşeyler tırtıklıyorlar.
Vedat Yılmaz
10-08-2008, 15:21
1-Su sertliği - ph: Suyun ph ile yumuşaklığı ayrı kavramlar eyvallah. benim merakım cüce chidlidlerde bahsi geçen gibi discuslarda yumuşak su mu yoksa düşük ph mı istiyor. ikisi birden çalışır diyor üstat ama nasıl olur? ro dan aldığım 5.8ph suyu havalandırmazsam ve günlük 2damacana tazelemelerle birlikte 6.0-6.1'de kararlı ancak suyu duvar filtre ile havalandırır, filtrelersem 7.2-7.3 ph. suyun tamamı ro suyu olduğuna ve rutin su değişimleri yaptığıma göre;
a) ph'ı görmezlikten gelmem doğru mudur?
b) ph7.3 olması suyumun sert olduğunun göstergesi değildir herhalde?
c) suya haddinden fazla mı hava veriyorum? bunu nasıl dengelerim? bunun bir zararı varmıdır? youtube da taiwanlı üreticilerin tanklarına baktığımda üretim filtreleri dışında hava taşları ile suyu sürekli havalandırdığını gördüm.
2- Suyun asidikliği: Suyun yumuşak olması(ağır metallerden arındırılmış)
yanında asidikliğini nasıl sağlarım? Sera morena kullanıyorum sizin öneriniz varmı?
3- Vitaminler - su katkıları: Suyun tamamı ro suyu olduğu için hangi katkı maddeleri ve vitaminler ile suyu zenginleştirebilirim? Vitamin takviyeleri bemiks ampulu yeme yedirmek dışında nasıl , neler ve ne şekilde kullanıyonuz?
4-Saygılar..
120litre kumsuz taşsız kayasız cama cam akvaryunda 8cm civarı 4 turquaz var elimde. Şu an balıklar çok iyi durumda bitle besleniyor, kararma sıfır, tavuk gibi dipte sürekli birşeyler tırtıklıyorlar.
Merhaba öncelikle signatür(imza) bölümünden ad soyad ve şehir bilgilerinizi girerseniz sevinirim.
Bahsettiğiniz değerleri hangi amaçla bu aralıklarda tutmak istiyorsunuz(üretimmi yoksa sadece yertiştirme safhası içinmi)
a-) Üretim içinde büyütme safhası içinde Ph 7 (+ - 2) gözardı edilebilir bir değer.Aslolan iletkenliktir (80-120 mikrosimens)
b-)Ph asit/baz değeridir, sertlik ise sudaki madensel tuzların yoğunluk değeridir.(Bu yüzden sertliği ile alakası yoktur)
c-)Balıklarınızın mukozaları üzerinde ve akvaryum camlarında hava kabarcıkları oluşmuyor ise fazla oksijen yok denebilir.
2-)Suyun yumuşaklığını R/O filtre ile halledersiniz bunun yanında ayrıca suyu asidik (-7 ph) hale getirmek için biraz kararlı ve diğer asitlere göre daha az riskli Fosforik asit kullanabilirsiniz.(Çok dikkatli kullanmalısınız damlalar halinde ve oldukça uzun vakitlere yayarak uygulamalısınız aksi halde ani PH düşüşleri nedeni ile balıklarınızı Ph şokuna sokabilir ve ölümlerine sebep olursunuz.Her kullanımdadan bir kaç dakika sonra Ph'ı ölçebilirsiniz Ph belirli bir seviyeye kadar düşüş yapar ve sonra tekrar çıkabilir bu bir zaman sonra sizin yavaş yavaş yaptığınız Fosforik asit takviyeleri ile sabit hale gelir.Yani Fosforik asit PH'ı düşürür fakat bu Ph ilk başlarda kararsızdır değişiklikler gösterir fakat ilerleyen günlerde yapılan asit takviyeleri ile kararlı bir değer alır.)
3-)Vitamin belirli markaların özellikle balıklar için ürettiği vitaminleri tavsiye edebilirim.(mesela Sera fistamin gibi)
Mineral ve diğer bazı yararlı elementler için seachem discus trace önerilebilir.
Öncelikle musluk suyunuz çok mu kötü de RO işine daldınız? Eğer çok yüksek/düşük PH, GH, KH değerlerine sahip musluk suyunuz yoksa direk musluk suyunu kullanın. Önemli olan şey stabil bir su sağlamaktır. Hele sizin şu anki durumunuzda, yani balıklarınızın durumu gözönüne alındığında RO çok lüzumsuz. Belki şebeke suyuna güvenmiyorsanız RO kartuşu olmadan o filtreden geçirip kullanabilirsiniz.
Hava verme konusu ise gerektiği kadar verseniz yeterli olacaktır. Fazla oksijenin de bir zarar verdiğini görmedim ama bu tabii ki ne kadar kastığınızla ilgilidir. Tankın içi inanılmaz bir harekete sebep olmayacak şekilde havalandırılmalıdır. Bunu da balıkların hal ve tavırlarından değerlendirebilirsiniz.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.