Orijinalini görmek için tıklayınız : Üç Kartuşlu Filtre
Aqua_discus
05-08-2008, 14:35
Üç kartuşlu filtreleme sisyemi kullananlar varmı bi kaç sorum olacak.
Filrelemede hangi sıralaması (carbon, reçine, ismini bilediklerim vs...) ve hangi filreler kullanıyorsunuz.
Üç kartulşu kullanan bazı arkadaşlar yavru tanklarına direkt olarak uyguladıklarını söylüyor. Ama klordan kireçten nasıl korunuyorlar bilmiyorum.
Bu filreyi bi kaç yerde araştırdım ama hepsi farklı farklı fiyatlar veriyorlar kafam karıştı doğrusu tavsiye edebileceğiniz bir yer varmı.
RO cihazına ön filre olarak kullansak uygun olurmu acaba?
Gökhan bey, R.O sisteminde tezgahaltı satılan standart tiplerde zaten bir 3 lü kartuş sistemi bulunur, siz Ro dan hariç bağımsız bir 3 lü kartuş sistemi kurmak istiyorsanız öenerim 20 inçlik alın, sıralamayıda iki şekilde yapabilrsiniz, su önce 5 mikron-aktif karbon-1mikrondan geçebilir, yada aktif karbon-aktif karbon-1mikron da yapabilrsiniz, nereden alabilirim demişsiniz, ö.m. ile bilgi gönderiyorum.
Birde 3 lü kartuştan geçen sudaki kireç ayrışmaz, sudaki sertliği Dh yada geçici sertliği kh alamazsınız, sadece karbonlar kloru ayrıştırır oda %100 mümkün değil, siz genede suyu dinlendirmelisiniz, hemen tatbik etmemelisiniz...
Aqua_discus
05-08-2008, 15:53
Tamer bey evimde 300 lt lik bir su dinlendirme depom var ben genellikle üretimdekiler hariç sadece şebeke suyunu bu deponun içine yerleştirdiğim kafa motoru ile havalandırarak kulanıyorum. Deponun dip kısmına çöken tortuyu bi görseniz..! Aslında amacım bu tortu dan kurtulmak.
Üretimdekilerede RO suyunu havalandırıyorum. Tabi biraz ph yükseliyor ama ms çok düşük olduğu için iletkenliği gereğince yükseltmeyi böyle başarabiliyorum. Ph dşürmek zorunda kalıyorum. Sizin kullandığınız daha pratik bir yöntem varmı?
Bora TK.
05-08-2008, 19:49
Önce, Tamer bey kardeşim başka önerileri varsa yazsın,,,
Sonra kendisinin bana müsaedesi olursa benim önerilerim olacak,,,
Deponun tabanındaki tortuya gelince, suyunuzda fazla miktarda demir yada mangan var,,,!
Gökhan bey, R.O sisteminde tezgahaltı satılan standart tiplerde zaten bir 3 lü kartuş sistemi bulunur, siz Ro dan hariç bağımsız bir 3 lü kartuş sistemi kurmak istiyorsanız öenerim 20 inçlik alın, sıralamayıda iki şekilde yapabilrsiniz, su önce 5 mikron-aktif karbon-1mikrondan geçebilir, yada aktif karbon-aktif karbon-1mikron da yapabilrsiniz, nereden alabilirim demişsiniz, ö.m. ile bilgi gönderiyorum.
Birde 3 lü kartuştan geçen sudaki kireç ayrışmaz, sudaki sertliği Dh yada geçici sertliği kh alamazsınız, sadece karbonlar kloru ayrıştırır oda %100 mümkün değil, siz genede suyu dinlendirmelisiniz, hemen tatbik etmemelisiniz...
Üçlü kartüş filtre alıp suyun sertligini ve iletkenligini düşürmek amacını taşıyosan.Kartuşlardan ilk ine komürü bosalt zeolit koy ikincisine kuvvetli bazik anyon degiştirici recine üçünçüsünede hidrojen iyon degiştirici recine koyarsan suyun iletkenliginide sertligini dealır.
Bazık anyon degiştiriciyi sodyum hidroksitle,hidrojen iyon degiştiriciyide seyreltilmiş tuzruhunda 3 saat beklet notürleşsin tekrar tekrar kullanırsın.
Bora TK.
06-08-2008, 02:15
Üçlü kartüş filtre alıp suyun sertligini ve iletkenligini düşürmek amacını taşıyosan.Kartuşlardan ilk ine komürü bosalt zeolit koy ikincisine kuvvetli bazik anyon degiştirici recine üçünçüsünede hidrojen iyon degiştirici recine koyarsan suyun iletkenliginide sertligini dealır.
Bazık anyon degiştiriciyi sodyum hidroksitle,hidrojen iyon degiştiriciyide seyreltilmiş tuzruhunda 3 saat beklet notürleşsin tekrar tekrar kullanırsın.
Aşağı yukarı 2 senedir su değişimlerini 3 lü kartuş filitreden yapıyorum.5 mikron+blok karbon+1 mikron.Şimdiye kadar hiçbir sorunla karşılaşmadım çok şükür.Üstelik suyu dinlendirmeden şohbenden ısıyı ayarlayarak direk kullanıyorum.10 günlükten itibaren yavrularda günlük %60-70 gibi yüksek oranlarla kullanmama rağmen yinede bir sorun yaşamadım.Bu yüzden de 3 lü kartuştan belirttiğim konfigrasyonlu dizilişle suyun ısısı ayarlanarak direk kullanılabileceği kanaatindeyim.
Şahsen bu uygulamayı yapıp yapmadığınızı bende çok merak ettim,
Bundan yaklaşık 2 yıl kadar önce su yumuşatma ünitesi kullandım, suyum kalsiyum ve magnezyum oranı yüksek olduğu için hem kireçli idi hemde dolayısı ile sertti, fakat 3 lü kartuşta sizin bahsettiğiniz reçinenin 10 katı büyklüğünde ve tam otomatik rejenasyon sistemli olanıyla bile istediğim randumanı yakalıyamadım, kaldıki kartuş reçine ile bunu sağlıyabilelim,
http://img233.imageshack.us/img233/7563/90gd5.jpg (http://imageshack.us)
Reçineli sistemler suya sodyum ihtiva eder, yani kalsiyum ve magnezyum iyonları sodyum iyonlarına çevirerek suya sodyum vererek yumuşamış olur, discus yüksek sodyum oranlarından hoşlanmıyor, ve kısa süre içerisinde metabolizmalarında zayıflama ve hastalıklar baş gösteriyor, yani tavsiye ederken tecrübe etmiş yada çevrenizde yumuşatma sitemlerinden reçineli sistemlerden süper sonuç almış kişiler referansında bilgi vermek gerekiyor,
Benim tecrübelerim doğrultusunda önerim şudur, suyunuz 35F de olsa yumuşatmaya çalışmayın, tabiki üretim dönemi hariç, discuslarınızın suyunu hep aynı stabilitide verin, eşit parametrelere dayanan su değişimleri yapın.
Gökhan bey kartuş filtreden geçen suyunuz tortu yapabilir, bendede yapıyor endişe etmenize gerek yok, dipte biriken tortuları belirli ralıklarla sifonlamanız yeterli, zaten kartuş tortunun çoğunu elimine edecektir.
Önce, Tamer bey kardeşim başka önerileri varsa yazsın,,,
Sonra kendisinin bana müsaedesi olursa benim önerilerim olacak,,,
Deponun tabanındaki tortuya gelince, suyunuzda fazla miktarda demir yada mangan var,,,!
Müsade nedemek Bora bey, aramızda teklifmi var buyrun..:)
Aqua_discus
06-08-2008, 10:54
Tamer bey anladığım kadarı ile siz şu anda rejenasyon sistemini hala kullanıyosunuz.
Tecrübelerinize güvenerek bi sorum olacak,
Şimdiye dek en randımanlı sonuç aldığınız sistem bumu,
Başka discus severlerde veya yetiştiricilerinde daha etkili sistemler gördüyseniz bize bunlardan bahsetmeniz mümkünmü?
Ayrıca Bora abinin yorumlarınıda bekliyoruz.
Tamer bey anladığım kadarı ile siz şu anda rejenasyon sistemini hala kullanıyosunuz.
Tecrübelerinize güvenerek bi sorum olacak,
Şimdiye dek en randımanlı sonuç aldığınız sistem bumu,
Başka discus severlerde veya yetiştiricilerinde daha etkili sistemler gördüyseniz bize bunlardan bahsetmeniz mümkünmü?
Ayrıca Bora abinin yorumlarınıda bekliyoruz.
Hayır tabiki kullanmıyorum, sanırım anlatamadım, bu tür sistemlere gerek yok, bir discus bakıcısının ihtiyacı olacak sistemler sadece üretimde R.O ve yavru büyütme veya genç üretim haricindeki discuslarınızın suyunu hazırlarkende 3 lü kartuş filtredir, yumuşatma sistemlerine reçineye vs. bana göre gerek yoktur.
Aqua_discus
06-08-2008, 11:19
Tamer bey cevaplarınız ve ilgileriniz için teşekkür çok ederim. Bora abiyi Bekleyelim bide onu dinleyelim
Saygılar,
Bora TK.
06-08-2008, 14:49
Tamer Bey kardeşim,,,
Ağızına sağlık,anlattığın için,
Parmaklarına sağlık yazdığın için,
Konuyu çok güzel açık ve net bir şekilde işlemişsin,
Baştan aşağıya kadar okudum,
Ben ancak buna şapka çıkarırım.
Bora TK.
06-08-2008, 14:55
Tamer bey cevaplarınız ve ilgileriniz için teşekkür çok ederim. Bora abiyi Bekleyelim bide onu dinleyelim
Saygılar,
Bora TK.
06-08-2008, 15:40
Gökhan Özekin arkadaşım,
300 Lt.'lik depom var demişsin,aynısı bendede var,
Tortu oluyor demişsin aynı sorunu bende yaşadım,
Şu anda benim uygulamam şöyleki...
Hobi odam işyerimin alt katı yani binanın 5. katı ve bu mesafeye kadar bina girişinden itibaren 5.kata kadar 3/4" pvc boru hattı çektim.
Depoya su gelmeden önce 2 kartuşlu ilk haznede 10 mikron ip sargı sediment ikinci haznede 5 mikron ip sargı sediment filitre elemanı var,
Bundan dolayı uzun zamandır tortu problemi yaşamıyorum.
Aynı zamanda bu hat üzerinde R/O cihazım var ve ilk filtre katmanındaki 5 mikron keçe sediment uzun bi süre kırlılık oluşmuyor ve yumuşatma membranım daha sağlıklı çalışıyor.
wrc.com (M.K.Aydın) arkadaşımız anyonik ve katyonik reçinelerden bahsettmiş.
-Tamer bey bu konuyu zaten yazısında yeterince anlatmış.
-Ben sadece şunu söyleyebilirim, benim işyerim İST.-Karaköyde ve Necatibey Cad. sine 300 mt. mesafede, orada su arıtım sistemleri ile uğraşan 100 e yakın firma var. Bu firmalarla çok defa bu konuları konuştum.
Hatta içlerinden bir tanesi "Ortadoğu Akvaryum" İzmirde yerli üretim yapan firma, onlara denizden su arıtma sistemi yapan firma bile bana şu anda üzerinde durduğumuz bu konu ile alakalı yapılacak sistemin fiyatı için tam teşekküllü dijital kontrol panelli cihaza 10.000,00 (onbin) EUR. dediler.
eğer "wrc.com" arkadaşımızın anlattığı gibi iş sadece anyonik ve katyonik reçine ile çözülse idi ne Tamer bey nede bu sistemi kullanan diğer arkadaşlar tuzla ters yıkama yapılan yumuşatma reçine sistemini kullanırdı nede R/O cihazlarını kullanırdık.
Kaldıki ben ozaman şu öneriyi vereyim ne anyonik nede katyonik reçine ile uğraşın size "MixBed" reçine tavsiye edeyim. O da 300 gr. 11,00EUR.+KDV. fiyatı. (MixBed reçine sadece üzerinden 500Lt.-1000Lt. su geçişine izin veriyor,buda sizin su kalitenize bağlı,maliyeti siz hesaplayın.)
Bu materyalden kaçan sodyumu ölçmek için kullanacağınız cihaz fiyatı 500,00 EUR.+KDV. Bunu da sudan geçen kaçak sodyumu kontrol etmek için.
Dilim döndüğü kadarıyla anlattım, Umarım size bir fikir vermiştir,
Kimseye atıfta bulunmuyorum, herkes fikri söyleyebilir yazabilir.
Saygılar,,,
Aqua_discus
06-08-2008, 17:19
Teşekkürler Bora bey herkez farklı farklı sistemler geliştirmiş, discus severleri en çok zorluyan konu bu "gereken su kalitesini yakalamak"
Amacım biraz daha aydınlanmak, en zahmetsiz ve ekonomik yöntemi bulmak, tecrübe kazanmak, fikir edinmek, daha iyi su kalitesi yakalamak
Konuya Yorum yapan arkadaşların tamamına gönülden teşkkür ederim.
Hepinizin eline ve ağzına sağlık.
Saygılar,
Hayır tabiki kullanmıyorum, sanırım anlatamadım, bu tür sistemlere gerek yok, bir discus bakıcısının ihtiyacı olacak sistemler sadece üretimde R.O ve yavru büyütme veya genç üretim haricindeki discuslarınızın suyunu hazırlarkende 3 lü kartuş filtredir, yumuşatma sistemlerine reçineye vs. bana göre gerek yoktur.
Sayın tamer ,recineler ne işe yarar.şöyle sorayımkuvvetli bazik anyon ve onun çıkışına hidrojen iyon degiştirici yi ilave edersek .Bu iki recinenin suda ki dönüşümleri ne olur bizi biraz aydınlata bilirmisiniz.
Saygılar,
Kaldıki ben ozaman şu öneriyi vereyim ne anyonik nede katyonik reçine ile uğraşın size "MixBed" reçine tavsiye edeyim. O da 300 gr. 11,00EUR.+KDV. fiyatı. (MixBed reçine sadece üzerinden 500Lt.-1000Lt. su geçişine izin veriyor,buda sizin su kalitenize bağlı,maliyeti siz hesaplayın.)
Bu materyalden kaçan sodyumu ölçmek için kullanacağınız cihaz fiyatı 500,00 EUR.+KDV. Bunu da sudan geçen kaçak sodyumu kontrol etmek için.
Dilim döndüğü kadarıyla anlattım, Umarım size bir fikir vermiştir,
Kimseye atıfta bulunmuyorum, herkes fikri söyleyebilir yazabilir.
Saygılar,,,
Sayın tamer
Benim bahsettigim reçineleri üçlü kartujunuza koyup denerseniz vede aydabir kuvetli bazik anyon degiştiriciyi(sodyum hidroksit)Hidrojen iyon degiştiriciyide(seyreltilmişHCL tuzruhu)ile 3saatlik bir banyo yaparak tekrara tekrar kullanmanın ne gibi bir maliyeti olabilir.Denenmiş ve ikiyıldır sonuç aldıgım suyun ilekkenligini O akadar düşüre bilen bir sistem.Çok yüksek maliyetli kesinlikle degil,kullanıp sonuçları ölçüp degerlendirirseniz sevinirim.
Saygılar.
Sayın tamer ,recineler ne işe yarar.şöyle sorayımkuvvetli bazik anyon ve onun çıkışına hidrojen iyon degiştirici yi ilave edersek .Bu iki recinenin suda ki dönüşümleri ne olur bizi biraz aydınlata bilirmisiniz.
Saygılar,
Sayın Aydın, sizin gördüğüm kadarı ile bu konuda aydınlanmaya ihtiyacınız yok gibi, konuya yeterince hakim görünüyorsunuz, lakin atladığınz bir şey var, oda discus bakım tecrübesi,,,,
Eğerki biz bir cam atölyesi yada, tekstil boyama atölyesi olsaydık, sizin dediğiniz gibi reçineli yumuşatma sistemlerini kullanırdık, önemli olan kireci almak sertliği düşürmek vesilesi ile...
Fakat ne biz nede dünyanın en ucra köşesindeki herhagi bu işi bilen bir discuscu reçineyle vs. uğraşmaz, ph 8 dh 35f da olsa uğraşmaz, hibritler bu sulara adapte olabilir, ve uyum içinde yaşarlar, wild bakacam diyorsanız o ayrı ozamanda reçineye gene gerek yok mineral takviyeli RO kullanırsınız olur biter, alıntıladığınız yazımdada dediğim üzre yumuşatma sistemlerine reçineye vs. bana göre gerek yoktur, daha önce eklediğim resimdeki tam otomatik rejenasynlu reçineli yumuşatma sistemi bana aitti 3 ay sonra geri verdim, tecrübemle sabittir ki bu tür sistemlere verilen paraya yazıktır, siz uygulayabilrsiniz, kullanabilrsiniz, tercih size kalmış....
Yazıyorsunuz yazıyorsunuz kafamızı karıştırıyorsunuz. Valla direk musluk suyunu ısıtıp basacağım akvaryuma, hiç alamam kartuş, RO falan.... :)
Aqua_discus
09-08-2008, 09:39
Yazıyorsunuz yazıyorsunuz kafamızı karıştırıyorsunuz. Valla direk musluk suyunu ısıtıp basacağım akvaryuma, hiç alamam kartuş, RO falan.... :)
İstanbulun suyu güzel arkadaşımbiggrin bas bakalım.
Bora TK.
09-08-2008, 12:26
İstanbulun suyu güzel arkadaşımbiggrin bas bakalım.
Tamer bey ve benim bu konu ile yazılarım var.
Benim yazımı birdaha gözden geçirmeni isterim,
Depoya su gelmeden önce tortu tutucu çiftli filitre kullanıyorum.
Ya ben bu işi büyütüyorum yada param çok saçıyorum sağa sola.
İSKİ hergün farklı su değerleri ile su aktarması yapıyor.
Sudaki klor ve kloramin ayrı bi konu zaten...
Aqua_discus
09-08-2008, 12:37
Hocam şu habere bi göz atmanızı rica ederim bu günün haberi o zaman bana hak verirsiniz Ankaranın suyu gerçekten çok kötü bu ara
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/9617432.asp?yazarid=181&gid=140&sz=11252
mustafaburuk
09-08-2008, 12:52
Gökhan bey konuyla belki alakası yok ama hürriyetin ve en önemlisi aydın doğan menşei haberlere pek itibar etmem.Hatta hiç itibar etmem.Melih Gökçek canlı yayında tabiri caizse provokatif haberlerin sahiplerini yerden yere vurdu kimsede gık yok.Sularınız dünya sağlık örgütü normlarının çok altında.Çoğu ilde bunun olduğnu sanmıyorum.İşi siyasete taşımak istemem ama realite bu.Bizim Singapur gibi ne bol suyumuz var ne o kadar yumuşak ama balıklarımız bu suya iyi adapte olmakta.Hatta yavru büyütmede uzak doğudan daha şanslıyız.Minarelce çok çok zenginiz.Dağlarımız sağolsun.icon_lol
Bora TK.
09-08-2008, 13:16
Gökhan Özekin ve Mustafa Buruk arkadaşlar
Yazdıklarınıza katılıyorum (kısmen-İstanbul şartları için söyledim))
Singapur un suyu Malezyadan geliyor... Tropikal iklim ve su kaynakları muson yağmurları ve suları çok yumuşak(üretime uygun) bizde R/O kullanıyoruz. Suları yumuşak ve bizim su değerlerimiz yüksek olduğundan büyütmek için sorun yaşamıyoruz. Ama onlarda habere kalsiyum, mağnezyum ve bikarbonatlar basıyorlar.(mineralce zenginleştirmek için)
Allah (c.c) herkeze kolaylıklar versin.
Aklımdaki genel kanı şu; Üretim hakkında bilgin var ise ve RO vs. kullanıyorsan şansın çok, kullanmıyorsan şansız az. Yani mümkün değil diye birşey yok. Tamamen musluk suyunda yavru çıkaranlarda var aramızda değil mi..
Aqua_discus
09-08-2008, 14:25
Bence biraz insan sağlığı düşünülse ve birazda gayret etse ilgili vatandaşlar ve kurumlar daha kaliteli su şebekelerden verilebilir bence.
Geçenler de evimde ellerimi yıkamak için çeşmeyi açtım ve gerçekten ağır bi koku vardı suda ne olduğunu çözemedim ve yakınımdaki komşulardan da duydum aynı şikayeti.
İnanın korktum su değiştirmeye ne olur ne olmaz diye.
Sizce nedir bu arkadaşlar sularımız minarellerce zengin olabilir ama mikrop ve hastalık taşıyıp taşımadığı konusunda bazen tereddüt ediyorum.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.