PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : filtrasyon sisteminizde karbon (kömür) var mı?

zombidix
04-08-2008, 16:06
arkadaşlar merhaba. benim tartışmaya açmak istediğim ve tecrübelerinizden faydalanmak istediğim konu şu:
dış filtre ya da sump sisteminizde sabit olarak karbon (kömür) kullanıyormusunuz? mecburi haller (ilaç kullanımı sonraso vb hariç)
evet ise neden hayır ise neden???
yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...

Vedat Yılmaz
04-08-2008, 16:54
Gürol bey karbon yeni kurulum akvaryumlar ve ilaçlamalar sonrası kullanılır su içerisindeki klor ve ilacı absorbe etmek için.
İlk kurulumda 15 gün filtre içerisinde bulundurmak yeterli, ben şahsen sürekli hiç bulundurmadım ama illede sürekli bulundurmak isterseniz karbon yerine Zeolit tavsiye ederim.
Karbon sürekli kullanıldığı taktirde 5-6 ay içerisinde özelliğini tamamen yitireceği için değiştirilmesi gerekir, Zeolit ise böyle değildir tuzlu suda bol havalandırılarak eski hali kazadırılabilir ve emilimi karbondan çok daha yüksektir.

bytepoem
04-08-2008, 16:58
Hayır, sabit olarak dış filtrelerimde ve sump'ımda karbon kullanmıyorum.

Ben discus akvaryumlarımda yıllardır dış filtre/sump içinde sadece yorgancılardan aldığım elyaf ve gene yorgancılardan aldığım küçük küpler halinde kesitiğim gri süngerleri kullanıyorum. Düşüncem başka bir şeye ihtiyaç yok.

İlkin karbon eğer bitkili akvaryumsa hiç kullanılmaz. Çünkü zararli maddeler dışında suda bitki gelişimi için gerekli bazı elementleride emiyor, bundan net eminim. Ama tabii bu elementler discus gelişimi içinde faydalı elementler de olabilir belki, bunda tam net değilim, ustalara sormak gerek ama şahsi düşüncem discus'a direk sorun yaratmasada gelişimine etki eder, yavaşlatabilir sanki.

Ayrıca, karbon emme mantığıyla çalıştığından doyduktan sonra tüm emdiği kimyasalları suya geri veriyor. Tahmini doyma süresi 2 hafta kadar deniyor ama tamamen akvaryum boyutunda sudaki elementlere kadar değişken bir süre. Bu süreyi doğru tahmin edip (sudaki renk, koku değişiminden falan) doğru zamanlarda yenilemek gerek.

Şahsen karbonu sadece su değişimlerinde kullanıyorum. Karbon dolu sağlam bir şelale filtre ile su dinlendirme bidonumdaki (90 lt'lik bidon) musluk suyunu 1 gün çevirip, üzerine seachem discus trace ekleyip (yararlı elementler için) öyle akvaryuma koyuyorum. Su hazırlayıcı kullanmıyorum.

İyi çalışmalar...

zombidix
05-08-2008, 10:35
vedat bey---sürekli hiç bulundurmadım ama illede sürekli bulundurmak isterseniz karbon yerine Zeolit tavsiye ederim.
Karbon sürekli kullanıldığı taktirde 5-6 ay içerisinde özelliğini tamamen yitireceği için değiştirilmesi gerekir, Zeolit ise böyle değildir tuzlu suda bol havalandırılarak eski hali kazadırılabilir ve emilimi karbondan çok daha yüksektir---demişsiniz.

zeoliti biraz daha açabilir misiniz? dozaj-marka-ph etkileri vs

Vedat Yılmaz
05-08-2008, 10:54
Gürol bey şu başlığı incelerseniz zeolit hakkında çok geniş bilgiye sahip olursunuz. http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=364&highlight=zeolit

zombidix
05-08-2008, 12:26
o başlığı zaten ezberlemiştim... ama orada ph oynamaları--kaç litrelik suya ne kadar dozaj---hangi marka----ömür vb konuları bulamadım. o yüzden bir kullanıcı olarak düşündüğüm size sordum.
teşekkürler...

Tamer
05-08-2008, 12:50
Gürol bey piyasada prodac ın zeoliti var, filtrenizde en son katmana kadın çorabı içinde koyacaksınız, kullanmadan evvel iyici yıkayın, kolay gelsin.

Bora TK.
05-08-2008, 19:40
Aktif Karbon Kömürünü sürekli kullanırsanız balıklarınızda "Hole in the Head" hastalığına davetiye çıkarmış olursunuz,,,
Çünkü karbon kömürü yararlı ve yararsız ne kadar element varsa hepsini üzerine toplar ve suyunuzda mevcud olan minarellerden yoksun kalırsınız, bu durumda ihtaç duyduğu mineralleri balığınız kafadaki kıkırdak dokudan karşılayacağından erimeler hatta kraterler gibi delikler (HİTH-Hexamita)) oluşacak,,,
google de HITH-Hexamita diye arama yaparsanız hastalığın aktif karbon kömürünün sürekli kullanımının hastalığı tetiklediğini okursunuz.
Saygılar,,,